Kiedy powinno się robić czyszczenie separatora tłuszczu

Kategoria:

Opis

Separatory do oddzielania tłuszczu tworzą skuteczną barierę ochronną dla kanalizacyjnej sieci, a ich zainstalowanie jest konieczne w obiektach gastronomicznych. Tłuste substancje przedostające się do kanalizacji często się osadzają na wewnętrznych ścianach rur i stopniowo prowadzą do ich zatykania. Obowiązujące przepisy w tym zakresie jasno określają zakres obowiązków właścicieli lokali, a systematyczne czyszczenie separatorów tłuszczu znajduje się wśród nich.

Efektywność działania tych urządzeń bezpośrednio jest związana z częstotliwością usuwania nagromadzonych osadów, z tego też powodu należy cały czas monitorować ich ilość. Obserwacja stanu komory w separatorze powinna odbywać się regularnie, a najlepiej ją wykonywać przynajmniej raz w tygodniu. Producenci tych sprzętów zalecają przegląd separatorów co 2-4 tygodnie, lecz wiele będzie zależało od charakteru danego lokalu. Nieduża kawiarnia oferująca przede wszystkim napoje gromadzić będzie znacznie mniej osadów, natomiast duża restauracja z pełną kuchnią potrzebować będzie częstszego interweniowania.

Nieprzyjemny zapach wyczuwalny w okolicach separatora jest wyraźnym sygnałem alarmowym, a jego ignorowanie może się szybko odbić na opiniach o lokalu. Nagromadzone tłuszcze ulegają procesom fermentacji i wydzielają charakterystyczną woń, jaka może się pojawić we wszystkich pomieszczeniach. Wolniejszy niż zazwyczaj odpływ wody ze zlewów i umywalek świadczy o kłopotach z drożnością, a separator będzie wtedy wymagał natychmiastowego czyszczenia. Zlekceważenie tych objawów doprowadzić może do poważniejszych konsekwencji, a nawet zalania jakiegoś pomieszczenia.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kiedy powinno się robić czyszczenie separatora tłuszczu”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *