Opis
Nie wszystkie wina są przygotowane do długotrwałego składowania. W większości wypadków zaleca się, żeby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się poprawniej aniżeli białe. Proces starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyszukane są zazwyczaj gromadzone w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek zazwyczaj dodaje im specjalny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, jedynie około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W najwyższym stopniu bardzo dobrą temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina muszą być przechowywane w szafach lub ewentualnie piwnicach przyzwoicie do tego celu przygotowanych, które powinny spełnić analogiczne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne i stabilne, względnie wysoka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.
W tych pokojach przechowuje się butelki w pozycji pochylonej lub też leżącej. Z wyjątkiem nadzwyczajnych zbiorów, nie jest niezbędne więcej niż cztery lata do otrzymania wina idealnej jakości. Z reguły białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę pomiędzy 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; wobec tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Faworyzuje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Co poniektórzy twierdzą, że bardziej dobre są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, aby pić je chłodne, są wyjątki, gdy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, wolno podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać bezceremonialnych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, chociaż jest bardzo legendarne i zabawne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być rozpoczynany przezornie. Są karafki, w które przelewa się wino, by się strącił osad.