Ekwipunek gastronomi – sprzęt, jaki pozwala przygotowywać wyśmienite pożywienie

Kategoria:

Opis

Bodajże każdy z nas przywodzi sobie czasy, kiedy to naczynia gastronomiczne były umocowane do stołu a sztućce przykute łańcuchem.
Tamten czas już się skończył, a obecne czasy stawiają miarodajne warunki dziedzinie gastronomicznej, po to żeby konsument mógł zjeść wyborne oraz w przyjemnej atmosferze.

Znaczącym aspektem tego wszystkiego jest czas wyczekiwania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było dopuszczalne, restauracje, bary itp. powinny być wyekwipowane w urządzenia. Każdy właściciel chce, aby urządzenia spełniały swą rolę jak najdłużej, sprzęt ma obowiązek służyć latami.

Wobec tego powinno się zwrócić do zaufanych i znanych korporacji ale co się także przedkłada na wielkie koszta. Urządzenia i sprzęty dzielimy ze względu na miejsce, w którym mają pozostać zastosowane. Do fundamentalnych i niezbędnych urządzeń możemy zakwalifikować piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, garnki, zmywarki itd. Przychodząc do tak wspaniale wyposażonej restauracji, zrozumiemy ze restaurator przywiązał kolosalną wagę do zadbania o wizerunek swojej firmy, ale również o konsumentów, żeby zostali błyskawicznie obsłużeni – dlatego wypróbuj rożen gazowy. Utrzymanie schludności w zakładzie gastronomicznym jest niesłychanie trudne z uwagi na różnorodność występujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi oraz starannie tego dopilnowuje. Sanepid jednoczy nam się z czymś złym, z postaciami nakładającymi wysokie kary za niedostosowanie się do rozporządzeń, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc zorganizować pracę w sposób bezpieczny i nie zagrażający zdrowiu kontrahentów. W kluczowej mierze, zdrowe i smaczne posiłki preparowane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, i sposobu jej przechowywania. Co możemy powiedzieć o czystości naczyń? Niezmiernie znaczącym urządzeniem pomagającym utrzymać czystość jest zmywarka.

Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Według przeprowadzonych badań, naczynia umyte w zmywarce z właściwą chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie obejmują takich wyników. Nie zapominajmy też o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg i ścian, ponieważ to one są najogromniejszym magnesem na bakterie.